Direktlänk till inlägg 20 oktober 2014

Om Klövsjöfår

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 10:52

Klövsjöfår (info från Föreningen Svenska Allmogefår)

Dagens Klövsjöfår härstammar från en grupp får som Ivar Andreasson köpte av Maj Olander i Klövsjö 1991. Fåren hade Maj Olander övertagit från sin far som i sin tur hade fått dem i bröllopsgåva av sin mor. Från Ivar Andreassons besättning spreds sedan djur till Halland och Skåne och 2003 utförde Johan Widing ett inventeringsarbete av dessa får som resulterade i att fåren ansågs vara en egen ras av allmogefår. Under hösten 2004 kom ytterligare några djur med i genbanken och de härstammar från några få besättningar i Klövsjö. 2010 anslöts den sista kända ursprungliga besättningen med Klövsjöfår till genbanken. Dessa får hålls fortfarande på fäbod under sommaren trots upprepade problem med björnar.

Maj Olander använde ullen från fåren till olika hantverksföremål och även vaddig ull användes, men då till tovning. Djuren kan bli mycket gamla, 15 år för en tacka är inte ovanligt. Enligt Maj Olander brukade hennes farmor koka gröt till tackor som inte hade några tänder kvar så de skulle klara vintern.


Klövsjöfåren är ganska stora för att vara allmogefår, tackorna väger ca 40-60 kg och baggarna väger ca 60-70 kg. Mankhöjden är 65 cm för tackor och 66 cm för baggar och kroppshållningen är ganska låg och bred. Tackorna brunstar året runt och kan lamma två gånger per år. Dem får vanligtvis två eller tre lamm men även enfödda lamm och fyrlingar förekommer. Vissa tackor lammar stående.


Fåren är oftast vita, eller svarta med vita strumpor och/eller vit teckning i ansiktet men även skäckfärgade, grå och bruna får förekommer. Både baggar och tackor är vanligtvis kulliga, men hornknappar förekommer och horn har förekommit tidigare på baggar i ursprungsbesättningen.


Ullen är av ryatyp med en otrolig glans och lyster men det förekommer även djur som har vadmalsull. Ullen växer oftast så lång att den når ner till marken och har tydlig mittbena och passar utmärkt att spinna och tova. Ansiktet är ullfritt och glänsande, svansen är kort.


Klövsjöfåret har en god orienteringsförmåga och är lätta att flytta mellan olika hagar. Tackorna är exemplariska mödrar och lammar bra i grupp. Djuren är väldigt tillgivna och baggen kan vanligen gå med flocken hela året. Han är väldigt beskyddande av tackorna och lammen, både mot rovdjur och främmande människor.


Klövsjöfåren bevaras i genbank av Föreningen Svenska Allmogefår sedan 2003.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 11:24


  Dessa små sötingar, Misse och Missan, ska så småningom jaga mössen i stallet. Just nu ligger de mest i knät och spinner.  ...

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 11:21


  Tovade en höna för att lära mig den tredimensionella tekniken. Det blev en glad och söt höna som heter Maj-Britt! Väldigt praktiskt att ha nån som håller äggen varma må jag säga. ...

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 11:11

                    

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 10:54


   Här är han, i sin prakt! Världens mysigaste, klokaste och finaste bagge. Han vaktar sin flock, uppforstrar sina lamm och healar oss människor. Han har kraft - på alla sätt. Vilken lycka att jag träffade Simon! (obs i vanliga fall, när inte tacko...

Av Ulrika Larsson - 20 oktober 2014 10:44

     Jag har 6 st Klövsjöfår nu; 3 tackor (Vera, Ellen och Cecilia) och 3 baggar (Simon, Jonatan och Sebastian). Det är en underbar allmogeras som är lugna, nöjda, tama och underbart vackra. Vi har dem mest för att beta av den lilla mark vi har och ...

Ovido - Quiz & Flashcards